‘samen beslissen’ helpt passende behandeling te kiezen

Bij ‘samen beslissen’ kijken arts en patiënt samen wat voor de patiënt een passende behandeling is. Dit daagt bij aan ervaren zorgwaarde. 

Steeds meer patiënten willen mee beslissen over de keuze van hun behandeling. Vaak zijn er meer behandelopties. Afhankelijk van de situatie van de patiënt kan bijvoorbeeld bij de behandeling van kanker gekozen worden voor een operatie, bestraling, chemokuur of niets doen. Arts en patiënt maken samen een passende keuze. Van steeds meer behandelingen zijn uitkomsten beschikbaar. Die kunnen in de spreekkamer van de dokter gebruikt worden om de patiënt de behandelopties te laten zien en bijbehorende uitkomsten. Dit draagt bij aan een meer onderbouwde keuze door patiënt en dokter.

Bij het ‘samen beslissen met uitkomsten’ spelen er een aantal aandachtpunten. Welke uitkomstinformatie is beschikbaar rond behandeluitkomsten? Hoe kunnen uitkomsten in een vorm gebracht worden, dat ze voor de patiënt gemakkelijk te begrijpen zijn? Hoe kunnen deze in keuzehulpen worden omgezet? Hoe kunnen keuzehulpen digitaal ontsloten worden, waarmee de patiënt de informatie later nog kan nalezen?

Vaak worden PROM’s gebruikt om de door de patiënt ervaren gezondheid te meten. PROM’s (Patient Reported Outcome Measures) op relevante momenten in de behandeling geven inzicht in de medische effectiviteit van deze behandeling. Effectiviteit kan hierbij uitgedrukt worden in bijvoorbeeld de veranderingen in kwaliteit van leven, pijn, mobiliteit, sociaal functioneren en psychosociale toestand van de patiënt.  Welke applicatie kiest u om PROM’s af te nemen, met welke workflow en hoe integreert u dit met het EPD.