is bezuinigen op preventie een juist signaal?

Bezuinigen op preventie staat in contrast met het stimuleren van een gezonde leefstijl. Is dit een juist signaal?

Preventie voorkomt ziektes. Preventie, zoals vaccinaties en screenings, helpt ziektes vroegtijdig op te sporen, wat leidt tot betere behandelresultaten en lagere zorgkosten op de lange termijn. Ook neemt gezondheid toe en kwaliteit van leven.

Wat levert preventie op? De baten van preventie worden doorgaans te laag ingeschat. Door niet alleen te kijken naar de zorgkosten, maar ook naar de kosteneffectiviteit van preventiemaatregelen – de gewonnen quality adjusted lifeyears per euro – blijkt het rendement van maatregelen veel hoger. Dit blijkt uit een artikel van Karine van ’t Land, Jochen Mierau en Bram Wouterse in Medisch Contact.  Preventie levert veel meer op dan gedacht | medischcontact

Een voorbeeld: Als een kwart van de Nederlanders meer gaat bewegen, dan stijgen de zorgkosten in 2040 met 8 miljoen euro, volgens het RIVM. Het RIVM gaat hierbij uit van de zorgkosten tijdens de gehele levensloop. Door meer te bewegen zullen meer mensen langer leven, en tijdens dat langere leven verbruiken zij uiteindelijk meer zorg. Door ook bij preventie naar kosteneffectiviteit te kijken ontstaat een eerlijke vergelijking: waar levert een euro de meeste gezondheidswinst op, in de zorg of bij preventie? In veel gevallen zal het antwoord preventie zijn.

Preventie draagt bij aan gezondheid. De overheid en zorgverzekeraars stimuleren een gezonde leefstijl van mensen. De overheid en zorgverzekeraars dragen dit op allerlei manieren uit. Het bevorderen van een gezonde leefstijl—door middel van gezond eten, bewegen, niet roken en minder alcoholgebruik—draagt bij aan gezondheid en kwaliteit van leven. Meer mensen leven bewuster en passen ongezond gedrag aan.

Is bezuinigen op preventie een juist signaal? Het verminderen van investeringen in preventieve zorg staat in contrast met het streven naar een gezondere samenleving en bevorderen van een gezonde leefstijl. Is het voorkomen van ziektes en bevorderen gezondheid niet meer belangrijk? Bezuinigingen op preventie kan daarmee verwarring oproepen en contraproductief werken.

Wilt u eens praten over ‘preventie en gezonde leefstijl’ dan kan dat. Neem contact met ons op of stuur een mail: a.oosterlee@healthintransition.nl of f.prins@healthintransition.nl.