Mijn lessen: ik richt me op kwaliteit van leven, doe zorgtaken die ik kan en probeer overbelasting te voorkomen.
Ik – Frank Prins – zorg samen met mijn vrouw al lange tijd voor onze zoon met meervoudige handicap. Onze zoon heeft hulp nodig bij alle ADL-activiteiten en woont thuis. Ik leerde mantelzorgen met vallen en opstaan. Daar gaat deze blog over.
Ik leerde mantelzorgen met vallen en opstaan
- Het lot van de zorgvrager. Ik zorg voor een kwetsbaar persoon, mijn zoon. Je trekt dan gauw het lot van hem aan. Je wilt zijn lot verbeteren, maar dat lukt maar gedeeltelijk. Ik voelde me te kort schieten. Het lot drukte dan als een last op m’n schouders. Maar de oorzaken van zijn lot, kan ik niet ongedaan maken. Sommige dingen kun je beïnvloeden en andere niet. Het gaat om zijn kwaliteit van leven. Mijn les: ik richt me op kernzorg, die bijdraagt aan zijn kwaliteit van leven. Dat is al heel veel.
- Zorgtaken veranderen en vragen steeds iets anders. Soms loop je bij mantelzorgzorg tegen dingen aan, hoe moet je omgaan met aandoeningen en gedrag van de zorgvrager. Zorgtaken veranderen en vragen specifieke aanpak. Ik wilde te lang veel dingen zelf doen. Je kunt niet alles zelf. Mijn les: ik doe zorgtaken, die kan en bij me passen. Bij andere dingen ga ik opzoek naar hulp.
- Steeds maar doorgaan. Ik ging als mantelzorger soms te lang door. Ik hoor dat vaak ook van andere mantelzorgers. Ineens kom je erachter, dat je lange tijd roofbouw op jezelf hebt gepleegd. Ik had geen energie meer. Ik zag dingen somberder. Mijn les: ik probeer overbelasting te voorkomen. Zorg dat je herstelt. Anders red je het niet op termijn. Door ontspannende dingen te doen, herstel je weer. Het klinkt misschien raar, maar ik ben tijd gaan reserveren voor ontspannende dingen.
Mijn lessen: ik richt me op kwaliteit van leven, doe zorgtaken die ik kan en probeer overbelasting te voorkomen.
Weten hoe wat je belasting is. Voorkomen van overbelasting begint met het weten wat je belasting is. Hiervoor ontwikkelen Chateau Santé en HealthinTransition een meetinstrument. Met de spankrachtapp kan de mantelzorger zien hoe zijn/haar belasting er voor staat. Uitslag: groen, geel of rood.
Voor de mantelzorgers in geel en rood ontwikkelt HealthinTransition een hulpsite en begeleiding. Hier kan de mantelzorger zien waar overbelasting zit en waar veerkracht kan worden versterkt. De mantelzorger kan met een ervaren mantelzorger sparren over wat slim te doen. Dit versnelt het leren. De hulpsite en begeleiding zijn medio 2025 beschikbaar.
Wilt u eens praten over ‘kernzorg en voorkomen van overbelasting’, dan kan dat. Neem contact met ons op of stuur een mail: a.oosterlee@healthintransition.nl of f.prins@healthintransition.nl.