Arie Oosterlee over veerkracht om met tegenspoed om te gaan. Dat geldt dubbel voor mantelzorgers. En veerkracht kun je trainen.
Vriendschap helpt. Een vriend van me (AA) besefte onlangs dat hij is verslaafd aan alcohol. Hij gaat momenteel drie maal per week naar bijeenkomsten van de Alcoholics Anonymcus. Dit wordt gezien als de meest succesvolle manier voor alcohol verslaafden om duurzaam van de drank af te blijven. Laatst vertelde mijn vriend dat hij daar soms wel drie keer op een week met mensen samenkomt. Sommigen daarvan staan al tientallen jaren droog. Weet je waarom ze iedere keer komen, Arie?” vroeg hij me laatst. Ik had geen idee. “Voor mij, ze komen voor mij,” antwoordde hij ontroerd. Voor hem zijn deze ontmoetingen heel betekenisvol en belangrijk om weerstand te blijven bieden tegen zijn altijd aanwezige aandrang om te bieden.
Gezonder en langer leven. Okinawa, Loma Linda, Nicoya en Ikaria en Sardinie zijn de vijf gebieden op aarde waar mensen gezonder en langer leven. Deze streken noemt men de ‘Blue Zones’. Mensen die in een van deze plaatsen wonen worden gemiddeld 90 of zelfs honderd jaar in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Van de 9 gemeenschappelijke kenmerken van de wijze waarop deze mensen leven gaan er 3 over verbinding met mensen. En dan gaat het over de heilzame werking van het regelmatig omgaan met vrienden, familie (zelfgekozen familie) en gelijkgestemden.
Omgaan met tegenspoed. In de hedendaagse snel veranderende en complexe wereld worden helden vaak gedefinieerd door hun vermogen om tegenspoed het hoofd te bieden en erover te zegevieren. Deze moderne krijgers strijden tegen ogenschijnlijk onoverkomelijke obstakels. Ook overwinnen ze angst en twijfel om buitengewone prestaties te volbrengen. Keer op keer zien we deze mensen boven hun omstandigheden uitstijgen en anderen inspireren met hun onverzettelijke vastberadenheid en kracht.
Mantelzorger en veerkracht. Een duurzame mantelzorger voldoet onmiskenbaar aan deze definitie van eigentijdse held. Deze heeft namelijk niet alleen te stellen met de omgang met zijn eigen tegenspoed maar ook met die van degene voor wie wordt gezorgd. En de tegenspoed van een mantelzorger kan groot zijn. Heel groot. Bijvoorbeeld voor een inwonende partner is met toenemende lichamelijke beperkingen die voor zijn of haar geliefde zorgt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het kind van middelbare leeftijd die naast een baan, en een gezin ook nog zorg geeft aan een of meerdere ouders. Het is veerkracht die deze helden op de been houdt.
Veerkracht. Veerkracht wordt gezien als de moed en de kracht van iemand om zich niet te laten ontmoedigen bij tegenspoed. Het vermogen om zwarte gedachten niet de bovenhand te laten voeren, maar om door te gaan. Ook op dit gebied zijn er individuele verschillen. Niet iedereen, en daarmee dus ook niet iedere mantelzorger beschikt namelijk in dezelfde mate over veerkracht. Sommigen worden geboren met een sterke veer maar het blijkt dat iedereen zijn of haar veerkracht kan trainen.
Hoe veerkracht trainen? Er blijken meerdere manieren om veerkracht te herstellen of verbeteren. Vrienden, familie en gelijkgestemden: vaak omgaan met hen geldt als een hele belangrijke. Regelmatig ergens naar toe kunnen gaan waar je tussen gelijkgestemden stoom kan afblazen helpt. Wat ook zelfs al heilzaam blijkt te werken is om alleen maar met elkaar te zijn. Dat helpt mensen om gezond honderd te worden, het helpt mijn vriend moedig te strijden tegen zijn zucht naar alcohol en het geldt voor mantelzorgers.
Wilt je hier meer over weten? Neem dan contact op met ons en stuur een mail aan a.oosterlee@healthintransition.nl of f.prins@healthintransition.nl.