transparante uitkomsten stimuleert zorgverbetering

Met zorguitkomsten in vergelijkingssites kunnen patiënten kiezen. ‘Achterblijvende’ ziekenhuizen worden gestimuleerd te verbeteren.

Met de website ziekenhuischeck.nl geven ziekenhuizen gezamenlijk inzicht in de kwaliteit van zorg, die zij hun patiënten bieden. Patiënten, die een knie- of heupoperatie moeten ondergaan, kunnen ziekenhuizen vergelijken op het infectiepercentage. Voor een staaroperatie kun je vergelijken wat de gemiddelde verbetering van zicht is. De website ziekenhuischeck.nl geeft een beeld van de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen. Deze gegevens worden afgezet tegen het landelijk gemiddelde. Dit is een belangrijke stap.

Meer patiënten raadplegen vergelijkingssites om het ziekenhuis voor een behandeling te kiezen. Vergelijkingssites zijn een voorbeeld van slimme IT, waarmee de patiënt handig kan kiezen. Adequate vergelijkingsinformatie wordt belangrijker.

In andere sectoren, waar klanten kiezen op basis van kwaliteitsinformatie, geeft dit een impuls aan kwaliteitsverbetering. ‘Achterblijvende’ leveranciers hebben belang concurrerende kwaliteit te leveren, anders gaan ze omzet missen.

Steeds meer ziekenhuizen publiceren zorguitkomsten van verschillende behandelingen. Met vergelijking van zorguitkomsten kunnen patiënten gericht hun behandelaar kiezen. ‘Achterblijvende’ ziekenhuizen worden gestimuleerd hun kwaliteit te verbeteren. Daarmee stimuleert transparantie in zorguitkomsten verbetering zorg. Wilt u over deze punten eens praten, neem contact op (zie contact pagina).