transities

Transities veranderen het speelveld van de zorgaanbieder. Er worden andere eisen gesteld, waardoor sommige traditionele zorgvormen en werkwijzen minder voldoen. Het is belangrijk in te spelen op de nieuwe eisen en mogelijkheden met nieuwe zorgvormen, nieuwe manieren van zorgverlening en bijpassende rolverdelingen.

  • Het gaat om de zorgvrager. Het gaat om zijn/haar kwaliteit van leven. Het gaat om gezond leven. Hoe helpt zorgondersteuning hem/haar daarbij? Hoe wordt de zorgvrager gestimuleerd met zelfzorg zijn/haar eigen gezondheid te bevorderen.
  • Zet de zorgprofessional in z’n kracht. De kwaliteit van de zorgprofessional is van grote invloed op de geleverde zorg. Heeft de zorgprofessional hiervoor voldoende eigen regelruimte? De huidige zorgfinanciering is vooral gericht op ingrepen als de zorgvrager ziek is. Terwijl het gaat om voorkomen van ziekte en bevorderen kwaliteit van leven.
  • Uitkomst- en populatie-financiering stimuleren preventie en gezondheidsbevordering.
  • Slimme inzet van nieuwe IT mogelijkheden kan helpen: zelfzorg, zorg-op-afstand, betere data-uitwisseling.
  • Een toekomstvast zorgstelsel hoort voorgaande punten te faciliteren: netwerkzorg, preventie, uitkomst-financiering, slim gebruik van IT en ook zorg macro betaalbaar houden. Duurzame zorg impliceert circulaire processen en kleinere footprint. Qua zorgstelsel en duurzame zorg worden slagen gemaakt en zijn nog slagen te maken. Schematisch weergegeven:

Wilt u meer lezen over transities? Onderstaande boeken gaan dieper in op genoemde thema’s. 

Omarm de chaos – Jan Rotmans – Missha Verheijden – de Geus  – 2021

Het zorgstelsel ontrafeld – Martien Bouwmans – Springer Media bv – 2021

Diagnose Transformatie, een toolkit voor grensverleggers in de zorg –  Philip J. Idenburg, Monique Philippens  – BeBright – 2020

Big data ontrafeld – Neem betere zakelijke beslissingen met big data, data science en AI – David Stephenson – Van Duuren Management – 2018

De disruptie paradox – Menno Lanting – Business Contact – 2017

Digitalisering van zorg – Antoon Kuijpers en Adjiedj Bakas – Dexter – 2017

Brijante businessmodellen in de zorgKemperman, Geelhoed & op ’t Hoog – Academic Service – 2014

Redefining Health Care – Michael Porter & Elizabeth Olmsted Teisberg – 2006