zorgtransitie

Het speelveld van zorg verandert. Steeds meer mensen zijn bewust met leefstijl en gezondheid bezig. Hierdoor ontstaan nieuwe wensen. Er worden andere eisen aan de zorg gesteld. Sommige traditionele zorgvormen en werkwijzen voldoen minder. Zorgaanbieders spelen in op nieuwe wensen en mogelijkheden met nieuwe zorgvormen, nieuwe manieren van zorgverlening en rolverdelingen.

  • Meer zorgvragers bewust bezig met eigen gezondheid. Het gaat om zijn/haar kwaliteit van leven. Het gaat om gezond leven. Hoe helpt zorgondersteuning hem/haar daarbij? Hoe wordt de zorgvrager gestimuleerd met zelfzorg zijn/haar eigen gezondheid te bevorderen.
  • Zorgprofessional in z’n kracht. De kwaliteit van de zorgprofessional is van grote invloed op de geleverde zorg. Heeft de zorgprofessional hiervoor voldoende eigen regelruimte? Er dreigt een groot tekort aan personeel in de zorg. Is werken in de zorg nog wel leuk en lonend?
  • Naar uitkomst-financiering. De huidige zorgfinanciering is vooral gericht op ingrepen als de zorgvrager ziek is. Terwijl het gaat om voorkomen van ziekte en bevorderen kwaliteit van leven. Biedt de financiering ruimte voor innovatie? Uitkomst en populatiefinanciering stimuleren preventie en gezondheidsbevordering.
  • Slim gebruik van nieuwe IT devices. IT kan helpen: zelfzorg, zorg-op-afstand, betere data-uitwisseling.
  • Naar een faciliterend zorgsysteem. Het huidige zorgsysteem staat onder druk. Kan het de toenemende zorgvraag aan? Blijft zorg macro betaalbaar? Welke kaders rond marktwerking, waar overheidssturing en waar samenwerking? Biedt het zorgsysteem ruimte voor innovatie?
  • Naar duurzame zorg. Zorg vereist circulaire processen en kleinere footprint. Qua duurzaamheid worden slagen gemaakt en zijn er nog slagen te maken.

Wilt u meer lezen over transitie? Onderstaande boeken gaan dieper in op genoemde thema’s. 

Wat nu!? – Thijs Homan en Rob Wetzels – Boom – 2023

Zo kan zorg anders – Herman Toch, An Maes en Dirk van de Poel – Pelckmans – 2022

Omarm de chaos – Jan Rotmans en Misha Verheijden – de Geus  –  2021

Het zorgstelsel ontrafeld – Martien Bouwmans – Springer Media bv – 2021

Diagnose Transformatie, een toolkit voor grensverleggers in de zorg –  Philip J. Idenburg, Monique Philippens  – BeBright – 2020

Big data ontrafeld – Neem betere zakelijke beslissingen met big data, data science en AI – David Stephenson – Van Duuren Management – 2018

De disruptie paradox – Menno Lanting – Business Contact – 2017

Redefining Health Care – Michael Porter & Elizabeth Olmsted Teisberg – 2006